Jak vybrat klimatizaci?

Účinným způsobem, jak se v létě ochladit, jsou klimatizace. Nástěnné klimatizace - nebo též splitové klimatizace - mají velice dobrý chladicí výkon, bývají energeticky úsporné, a navíc se díky montáži na stěnu hodí i tam, kde by se mobilní klimatizace v bytě pletly.

Na druhou stranu, jejich instalace představuje výraznější stavební zásah. V našem průvodci se podíváme na to, co byste měli před nákupem nástěnné klimatizace zvážit, na co si při výběru dát pozor a zodpovíme také nejčastější otázky k tématu jak vybrat klimatizaci.

Tipy pro výběr nástěnné klimatizace

  1. Nástěnné klimatizace do bytu či dalších prostor se skládají ze dvou částí, vnější a vnitřní. Tyto části jsou propojeny potrubím.
  2. Rozhodujte se podle toho, kterou místnost máte v plánu ochladit (nejčastěji obývací pokoj nebo kancelář).
  3. Vnitřní jednotka je nejčastěji bílá, pořídíte však i jiné barevné varianty, např. imitaci dřeva.
  4. Splitové klimatizace se liší zejména výbavou, např. vícezónovými pohybovými čidly, samočisticími filtry nebo speciálními režimy.
  5. Rozmýšlejte, kde bude klimatizace v bytě umístěna – mimo jiné rozhoduje i hluk, který klimatizace produkuje.
  6. V dnešní době už má velký význam i vzhled klimatizace – přece jenom se stane nepřehlédnutelnou součástí interiéru.
  7. K dispozici jsou i nástěnné klimatizační jednotky, které v zimě poslouží pro vytápění interiéru.

 

Jaký výkon má mít klimatizace?

Výkon klimatizace je nejdůležitější technický bod, na jehož základě lze vybrat to správné zařízení. Je důležité, aby jednotka, kterou si chcete koupit, měla správný výkon vzhledem k prostoru, který je třeba vychladit nebo vytopit. Pokud bude výkon příliš velký, klimatizace bude často zapínat a vypínat.

Naopak, pokud bude výkon příliš malý, klimatizace bude v provozu nepřetržitě, což přinese vyšší spotřebu energie s nízkou efektivností. Orientačně si výkon klimatizace můžete vypočítat podle m2 prostoru, který je třeba ochladit. Na 10 m2 klimatizovaného prostoru je potřebný 1 kW chladicího výkonu.

Rozloha (m2)

Chladící výkon

do 15 m2

1,5 kW

do 20 m2

2,0 kW

25 m2 - 30 m2

2,5 kW

30 m2 - 35 m2

3,0 - 3,5 kW

35 m2 - 40 m2

3,5 - 4,0 kW

40 m2 - 45 m2

4,0 - 4,5 kW

45 m2 - 50 m2

4,5 - 5,0 kW

Na co se zaměřit při nákupu?

Hlučnost

Klimatizace se řadí mezi hlučnější spotřebiče – vydávají hluk o síle 55 dB (cca jako běžný hovor) až 70 dB (odstřeďování pračky). Jestliže budete chtít chladit ložnici přes noc, určitě sáhněte po tišších modelech.

Design

Klimatizace se stávají součástí vybavení domácnosti a ovlivňují celý styl a design interiéru. V tu chvíli určitě chcete, aby klimatizace nepůsobila rušivě, ale aby naopak do místnosti zapadla.

Energetická náročnost

Jako u většiny ostatních spotřebičů najdete i na klimatizacích údaj o spotřebě energie. Energetické třídy se rozdělují na A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G (od nejúspornějších po nejméně úsporné). Provoz klimatizace může být energeticky náročný a zasáhnout tak do rodinných výdajů, proto by měl být energetický štítek důležitým parametrem při výběru.

Praktické funkce klimatizací

Vytápění se hodí v zimních měsících nebo během chladných večerů.

Načasování spuštění a vypnutí klimatizace vám ušetří čas.

Odvlhčování a čištění vzduchu - funkce pomohou ke zdravému ovzduší. Výkonné filtry ocení zejména alergici.

Dálkové ovládání umožní komfortní užívání z postele nebo pohovky.

Funkce sleep - Sleep automaticky sníží (při vytápění) nebo zvýší (při ochlazování) teplotu v místnosti během noci. Ušetříte tak náklady za energii.

Nastavitelný směr lamel - díky nastavitelnému směru lamel bude vzduch foukat do celé místnosti. Funkce Swing pak směr lamel automaticky mění.

Funkce turbo - nastavení zajistí intenzivní chlazení.

Displej - přehledně uvidíte všechna podrobná nastavení.

Koeficient energetické efektivnosti chlazení, tedy poměr mezi odebíraným množstvím energie a výkonem klimatizace. U klimatizací se pohybuje od 2,0 do 4,0. A to nejdůležitější –  čím vyšší tento koeficient je, tím jsou nižší náklady na chlazení.

Ve všech typech klimatizací vzniká kondenzát, tedy voda vzniklá vysrážením vzdušné vlhkosti, kterou je nutné odvádět. Obvykle se tak děje samospádem pomocí hadičky, jež je součástí systému. Kondenzát odtéká do domovního odpadu, do okapu, příp. po plášti budovy k její patě. V některých případech, kdy nelze využít samospádu, je třeba využít čerpadlo, které kondenzát vytlačí.

Jak čistit klimatizaci a pečovat o ni

Pravidelná údržba klimatizace spočívá zejména v čištění filtrů a vylévání kondenzátu. Čistěte také zásobník na prach u předfiltrace, která zachytí ty největší částice. Lamely otírejte od prachu a vnější části vysávejte vysavačem. Zhruba po 6 měsících je potřeba vyměnit vnitřní uhlíkový či na jiné bázi fungující filtr, který se vyčistit nedá.

Údržbu klimatizace provádějte 1–2× ročně. Stejně tak často byste si měli domů pozvat i technika, který zkontroluje funkčnost spotřebiče. Zanesením filtrů a systému klimatizace se snižuje účinnost a roste spotřeba energie.

Nástěnné klimatizace využívají filtry, aby vzduch zbavily drobných částeček. Ty jsou nenápadným rizikem pro celý systém, protože postupně poškozují součástky klimatizace. Možnost dýchat čistý vzduch ocení zejména alergici. Filtr je čas od času potřeba vyměnit, výhodné je proto poohlédnout se po klimatizaci s výměnnými filtry. Ty stačí vyndat, propláchnout vodou, nechat uschnout a můžete vesele filtrovat dál.

 

Veškeré námi nabízené kvalitní klimatizace naleznete zde:
https://www.kotelrychle.cz/klimatizace/