Sporák na tuhá paliva - jak správně vybrat?

Jak a kde sporák na tuhá paliva využijete?

Sporák na tuhá paliva je obvykle standardním vybavením chat a chalup, kde ho využijete nejen na vaření a pečení, ale také na vytápění. Nabízí větší plochu na vaření než standardní kamna s plotnou určená primárně k vytápění, a díky moderním doplňkům můžete troubu využívat k pečení stejně dobře jako její elektrickou variantu. Své místo ale najde i v rodinném domě, kde si chcete užívat kouzlo starých časů.

Podle jakých parametrů vybírat kuchyňské sporáky na tuhá paliva 

Při výběru kuchyňských sporáků na tuhá paliva vždy zvažte několik důležitých parametrů. V první řadě jde o typ paliva, kterým budete ve sporáku topit, dalším je jeho výkon, jehož správná hodnota je zárukou dosažení ideální teploty v místnosti, aniž by to bylo neekonomické. Pak už se můžete zaměřit i na vybavení, funkce a vzhled sporáku, aby dokonale odpovídal vašim potřebám a představám.

Jaký výkon sporáku?

Výkon sporáku je nutné přizpůsobit velikosti místnosti a nejbližších propojených prostorů. Výkon sporáků se pohybuje cca od 5 kW do 10 kW.  Většinou jsou žádoucí výkony spíše nižší v rozmezí cca 5 - 7,5 kW. Speciálním případem jsou sporáku s výměníkem, které umožňují napojení na ohřev TUV a radiátory. Tam jsou výkony i přes 20 kW. V našich podmínkách ale nejsou takové instalace příliš běžné, mnohem více tvoří teplovzdušné sporáky.

 

Jak často budete sporák používat ?

Měli byste si ujasnit i jak často budete sporák užívat. To má souvislost také s umístěním sporáku -  v rodinném domě budete asi chtít používat i několik měsíců vkuse, při instalaci sporáku na chalupě jej budete používat jen nárazově třeba jen několikrát do roka.

 

Jakou očekáváte funkčnost?

I když na první pohled pro laika se to nezdá, ne všechny sporáky mají stejnou funkčnost a praktickou využitelnost. Klasické levné ocelové sporákyz tenkého plechu se rychle roztopí, ale pokud pravidelně aspoň 1 x za hodinu nepřikládáte, tak také rychle chladnou. Některé sporáky také neumožňují plnohodnotné pečení - trouby je spíše pro ohřívání než přímé pečení.

Některé sporáky také mají použí jednoduchý systém hoření s malou účinností, jiné zase mají efektivní systém dvoustupňového spalování s vyšší účinností. Jak už jsme zmínili, tak sporák může být také vybaven výměníkem s možností napojení na radiátora a ohřev TUV

Sporák s výměníkem

Sporák s výměníkem slouží nejen na vaření, ale dokáže i vytopit celý dům či chalupu, případně ohřát vodu v bojleru. Lze ho totiž připojit k ústřednímu topení - třeba radiátorům. Existují dva druhy sporáků s výměníkem:

1. Sporáky s letním chodem

Tyto sporáky vytápějí objekt celoročně. Vždy když se používá sporák, dochází k ohřevu radiátorů. Vytápění objektu v létě nemusí být komfortní, výhodou těchto sporáků však je, že jsou levnější.

2. Sporáky s letním i zimních chodem

Tento druh sporáků lze nastavit tak, aby nevytápěly objekt, když to není třeba. (Nadále však mohou ohřívat vodu v bojleru.) Sporáky s letním i zimním chodem jsou dražší.

 

Sporák bez výměníku

Sporák bez výměníku slouží k vaření a dokáže také vytopit místnost, ve které se nachází. Není však zpravidla hlavním zdrojem vytápění, teplo, které vzniká při vaření či pečení je spíše jen příjemný bonus.

Vybavení a funkce, které přijdou vhod

Svou roli při výběru hraje také další vybavení, kterými kuchyňské sporáky na tuhá paliva mohou disponovat. Téměř nezbytná je posuvná páčka či růžice, kterými je možné regulovat množství přiváděného vzduchu, a tím rychlost hoření a množství tepla. Při celoročním užívání uvítáte dva rošty, kdy horní z nich slouží jako letní, protože oheň hoří blíže k plotně, a rychleji tak připravíte jídlo, aniž byste zbytečně moc vytápěli prostor, spotřebujete také méně paliva. Spodní rošt je potom zimní.

  • Některé sporáky na tuhá paliva mají sklokeramickou desku, která vypadá moderně, jen vaření je na ní odlišně než na litině – rychleji se ohřívá i chladne.
  • Některé typy sporáků na tuhá paliva je možné zabudovat do kuchyňské linky, stačí dokoupit ochlazovací panel, který toto umístění umožní.
  • Čistý vzduch i kamna zajišťují technologie, které snižují výstup kouře do místnosti během přikládání.
  • Velký vestavný popelník zvládne pojmout popel po několik dní, nemusíte ho tak čistit každý den.
  • Přepínací klapka dovoluje zvolit možnost pouhého vaření nebo vaření i pečení.
  • Konstrukce sporáku umožňující vložení ohřívače jídla vám zpříjemní vaření. 
  • Integrovaný teploměr vám dovolí kontrolovat teplotu v troubě.

Jak o sporák pečovat?

Tak, jako všechna krbová kamna či krbové vložky musíme i sporák na tuhá paliva udržovat v čistotě. Znaména to, odstroňování připálených zbytků z ploten a pravidelné vynášení popelníku.

Před prvním použitím a také před zimou se doporučuje potřít plotny rovnoměrně tukem, například kusem špeku – plotny pak nebudou korodovat. Zároveň se tím omezí zažírání nečistot do povrchu ploten.
Máme-li spotřebič s lesklými ovládacími prvky, stačí je jednou za čas vyleštit suchým hadříkem.

Na trhu existuje několik variant spotřebičů na pevná paliva, které jsou určeny k vytápění, vaření a některé z nich i k pečení. Kamna slouží k vytápění a jsou opatřena plotnou pro vaření.
Sporák už nabízí větší využití. S ním nejen vytápíme, ale zároveň na něm vaříme (má podstatně větší plotnu než kamna) a pečeme v něm. Ač to může v majitelkách nejmodernějších elektrických a parních trub vzbuzovat pochybnost, i v těchto troubách lze plnohodnotně péci jak maso, tak moučníky.

Pozor na levou a pravou stranu!!!

Sporáky na pevná paliva se vyrábějí pravé a levé. Bohužel není jednoznačně dáno, podle čeho se orientace určuje. Zatímco jeden výrobce mluví o umístění topeniště, druhý míní stranu, na níž je vývod do komína.
Při výběru se tedy nikdy nespokojme pouze s názvem levý či pravý sporák, ale ptejme se zcela přesně, co je vpravo či vlevo.V případě, že se mluví o vývodu do komína, může u tzv. pravé varianty vývod směřovat na pravé straně (při pohledu zpředu) v horní části dozadu za kamna, ale je možné mít vývod orientovaný také z boku (vpravo) nebo vzhůru.

Totéž platí u levých sporáků zrcadlově, na levé straně.
Pro úplnost: na straně, kde je vývod, je umístěna i trouba. Topeniště je tedy zákonitě vždy na opačné straně.