Jak vybrat bojler

Doporučený minimální objem zásobníkového ohřívače vody v litrech

Rodiny s malými dětmi nebo zatím bez dětí by měly vzít do úvahy životnost našich ohřívačů a zvažovat objem i pro budoucí použití. Jestliže zvažujeme kombinovaný ohřev, vybíráme vždy tu větší variantu.

Elektrický ohřev a předpokládaná nižší spotřeba teplé vody

U elektrického ohřevu "nočním proudem" doporučujeme vyšší objem ohřívače.

Počet osob Doporučený objem
Denní proud Noční proud
1 20 l 50 l
2 20 l 50 l
3 50 l 80 l
4 80 l 125 l
5 100 l 160 l
6 125 l 180 l
7 a více projekt

Elektrický ohřev a předpokládaná vyšší spotřeba teplé vody

U elektrického ohřevu "nočním proudem" doporučujeme vyšší objem ohřívače.

Počet osob Doporučený objem
Denní proud Noční proud
1 100 l 160 l
2 125 l 200 l
3 160 l 200 l
4 180 l 250 l
5 250 l 300 l
6 300 l 500 l
7 a více projekt

 

Ohřev kotlem (plyn, dřevo, uhlí)

Počet osob Doporučený objem
1 80 l
2 100 l
3 100 l
4 125 l
5 160 l
6 200 l
7 a více projekt

 

Jaký je rozdíl mezi svislým a vodorovným ohřívačem vody?

Vodorovný ohřívač vody se používá většinou tam, kde není dostatek místa.

Obecně, funkčně výhodnější jsou ohřívače vody umístěné svisle, protože teplá a studená voda se nemísí tolik jako u ohřívačů umístěných vodorovně, kde je větší styčná plocha mezi teplou a studenou vodou. Pouze u vodorovných typů s výměníkem, má vodorovné provedení výhodu v tom, že voda ohřátá na maximální teplotu je k dispozici téměř okamžitě, neboť výměník ohřívá hned od vršku nádoby.

DOBA OHŘEVU

Celková doba ohřevu elektrickou energií je u obou typů stejná, při ohřevu výměníkem je rychlejší vodorovný ohřívač – přibližně o čtvrtinu. Ovšem svislý kombinovaný typ OKC X/1m2 je přibližně stejně rychlý (při stejném průtoku otopné vody).

U vodorovného kombinovaného ohřívače je velmi důležité, aby výměník fungoval jako protiproudý (je výkonnější než souproudý). Při nedodržení směru proudění topné vody lze samozřejmě ohřát celý objem též, ale za mnohem delší dobu. Ohřívač se potom špatně dohřívá a nefunguje „samotíž“.

Co je to cirkulace?

Cirkulací se rozumí instalace dvojího rozvodu teplé vody a cirkulačního čerpadla. Jedním potrubím se voda vede k odběrným místům, druhou větví pak zpět do ohřívače do cirkulačního otvoru. Do obvodu se ještě zařadí cirkulační čerpadlo. Vzdálenost, u které by se mohlo uvažovat o cirkulaci je asi 6 metrů. Tato délka odpovídá potrubí o světlosti ¾“. Nedoporučujeme cirkulaci provozovat u malých ohřívačů a při ohřevu pouze na noční proud. Dochází zde k nežádoucímu zchlazování vody v zásobníku.

Antilegionella

Mezi významné novinky v sortimentu patří zavedení funkce tzv. Antilegionelly v inteligentních ohřívačích vody OKHE SMART. Ta slouží k odstranění bakterie Legionelly, která se velmi často vyskytuje v systémech s teplou užitkovou vodou.

Legionella se velmi rychle množí ve vodě o teplotě 20 °C až 45 °C, ale její ohřev nad 70 °C nepřežije. Výskyt této bakterie může podpořit také nedostatečná cirkulace teplé vody v rozvodech a vrstva usazenin v teplovodním potrubí, ohřívačích vody nebo klimatizacích. Právě proto jsme začali do inteligentních ohřívačů vody OKHE SMART implementovat funkci Antilegionella, která tuto bakterii velmi jednoduchým způsobem zneškodní. K její eliminaci dojde ve všech režimech nastavení bojleru pomocí naplánovaného ohřevu vody na teplotu 70 °C, který se poprvé spustí po 28 dnech od uvedení ohřívače vody do provozu. Tento ohřev je vždy jednorázový a cyklicky se opakuje jednou měsíčně, což je pro vyhubení bakterie z vnitřních prostor bojleru dostatečné.

Úspora teplé užitkové vody a vody všeobecně

Spotřeba energie pro přípravu teplé užitkové vody činí přibližně 25 % z celkové spotřeby energie české domácnosti. Proto nám šetrné zacházení s teplou vodou může přinést výrazné úspory jak za energii, tak za vodu.

Ušetřit můžeme už správně nastavenou teplotou vody ohřívače, za optimální považujeme teplotu 60 °C.

Při ohřevu vody v ohřívači dochází ke zvětšování jejího objemu, což se projevuje kapajícím pojistným ventilem (jeho správná funkce). Takto může uniknout až 2 % z nahřívaného objemu. Instalací expanzní nádoby odstraníme problém kapajícího pojistného ventilu a zároveň budeme šetřit s vodou. Úspory budou vyšší při častějších a větších odběrech.

Důležitá je i vzdálenost odběrného místa od ohřívače vody, tepelné ztráty výrazně narůstají při vzdálenosti 2 m a více. Jestliže nemáme jinou možnost, věnujeme pozornost dobré izolaci trubek (zde opravdu platí – čím více, tím lépe).

Pákové baterie, které zkracují dobu potřebnou k nastavení požadované teploty vody, jsou přibližně o 40 % úspornější než normální baterie (při spotřebě energie pro ohřev teplé vody), nehledě na úsporu vody samotné.

Jestliže použijeme termostatické baterie, tyto úspory budou ještě vyšší. U tohoto typu baterií nastavíme požadovanou teplotu vody, a baterie pak automaticky míchá teplou a studenou vodu. V porovnání s pákovými ušetří termostatické baterie až 50 % vody.

Šetřit vodou nám také pomohou tzv. perlátory, kde je voda tekoucí z kohoutku promíchaná se vzduchem a tím se omezuje spotřeba vody.

Sprcha

Při sprchování je až 3× menší spotřeba teplé vody než při koupání ve vaně. To ovšem platí pro krátké pětiminutové sprchování.

Pro relaxační koupel při svíčkách je rozhodně úspornější vana, kde spotřebujeme méně vody než při dlouhém sprchování.

Jestliže použijeme pro sprchu úspornou hlavici a stop-ventil, můžeme tím dále ušetřit až 30 % teplé vody.

Praní

Efektivně si vše rozvrhnout tak, aby pračka vždy byla plná, je základní pravidlo pro úsporu při praní prádla. Zapnout pračku plnou jen z poloviny svědčí opravdu o naší soutěživé povaze, kdy chceme mít i účty větší než náš soused.

Obecně pračky s předním plněním spotřebují 3× méně vody a energie než pračky s horním plněním podobných parametrů. Jejich pořizovací náklady jsou ovšem vyšší.

Rozhodující pro množství spotřebovávané energie je teplota vody při praní. Snížením teploty praní z 90 °C na 60 °C ušetříme kolem 25 % energie. A navíc podstatnou část prádla můžeme prát ve studené vodě.

Toaleta

Výrazné úspory vody na toaletě dosáhneme pomocí kombinovaného klozetu s duálním splachováním 6/3. Tímto systémem můžeme ušetřit oproti starému, jednoduchému, až 8 litrů na jednom spláchnutí, což je úspora vody pro čtyřčlennou rodinu až 24 000 litrů ročně.

Splachování kapesníčků, nedopalků a ostatních nepotřebných věcí, určitě není cesta k výhře bobříka ekologického chování. Kromě budoucích problémů v odpadním systému, je to zbytečné plýtvání vodou. Pořídit si menší odpadkový koš je daleko lepší řešení.

Protékající nádrž na splachování je velmi neúsporná, takto nám může protéci až 16 000 litrů ročně. A vlastně si toho vůbec nemusíme všimnout. Pro kontrolu stačí nakapat pár kapek potravinářského barviva do nádrže a pak počkat, jestli se barva objeví dole v toaletě.

Umyvadlo

Těsnost kohoutků je velmi důležitá, jedním „málo“ kapajícím kohoutkem (deset kapek za minutu) odkape asi 160 l vody za měsíc, a jestliže jde o teplou vodu, je to ztráta i 11 kWh energie.

Již zmíněné perlátory nám pomohou snížit spotřebu vody. Je ovšem důležité zvolit si správný typ. V koupelně nám může stačit perlátor s průtokem 2–3 litry za minutu. V kuchyni budeme spíše potřebovat průtok 6–12 litrů za minutu, jestliže pravidelně plníme dřez vodou. Ovšem jestliže jsme zvyklí mýt nádobí pod tekoucí vodou, je lepší použít perlátor s průtokem 2–3 litry za minutu.

Při mytí, čištění zubů nebo holení pokud možno nenecháváme téci trvale teplou vodu.

Snad ani nemusíme připomínat, že rozmrazování jídla pod tekoucí vodou nám určitě zvýší konečnou částku za energii a vodu, určitě lepší způsob je rozmrazování jídla v ledničce.

Nádobí

Spotřeba teplé vody při mytí nádobí pod tekoucí vodou je minimálně 3× větší oproti mytí nádobí v uzavřeném dřezu.

Úsporná myčka nádobí ušetří v porovnání s mytím nádobí pod tekoucí vodou až 60 % vody a přibližně stejně tolik energie. Ale i velmi úsporná myčka spotřebuje alespoň dva plné dřezy vody. Stejně jako u pračky, tajemství hospodárného chování spočívá ve spouštění jen plné myčky.

Obecně myčky pro více sad nádobí jsou efektivnější.

 

Konkrétní volba ohřívače zde:

https://www.dzd.cz/vyber-ohrivace