Jak vybrat krbovou vložku

Rozhodli jste se také pro pořízení a stavbu krbu, ale není nevíte jakou krbovou vložku vybrat, podle čeho se řídit a na co si dát pozor? Poradíme Vám pár základních tipů a doporučení, aby Váš krb fungoval podle představ.

Vybrat krbovou vložku správně je velmi důležité. Rozhodně se nevyplatí výběr zanedbat bez přemýšlení a ujasnění, co od krbu očekáváte. Krbová vložka je srdcem a vpodstatě nejdůležitější část Vašeho budoucího krbu.

 

Co je krbová vložka

Krbové vložky jsou litinové či ocelové schránky umístěné uvnitř samotného zdění krbu. Jsou srdcem vašeho krbu a mají značný vliv na jeho celkovou výhřevnost. Krby s vložkami jsou zpravidla uzavřené tak, že samotné hořící palivo od okolního prostředí oddělují skleněná dvířka. Oproti otevřeným krbům mají výhodu více jak dvojnásobné účinnosti. Jsou také mnohem bezpečnější, jelikož u nich nikdy nehrozí riziko požáru či nepříjemný zpětný tah.

Výměník pomůže ušetřit 

Technologickým vrcholem krbových vložek jsou jejich modely s teplovodním výměníkem. Ten vám umožňuje krb napojit na teplovodní rozvody či radiátory a vytápět tak celý objekt. S využitím teplotních čidel navíc můžete systém kombinovat s libovolnými typy kotlů a topit tak optimálně po celý rok. Vysokou pořizovací cenu krbové vložky s teplovodním výměníkem kompenzuje vysoká účinnost vytápění, která dosahuje až 90%. V horizontu několika let tak můžete za energie ušetřit tisíce korun, které vám vyšší cenu vynahradí. Lze také připojit výměník k bojleru a ohřívat tak krbem v případě potřeby užitkovou vodu. Krbové vložky s výměníkem můžete kombinovat s ostatními systémy vytápění.

Je nutné zohlednit, jestli chcete krbovou vložku do rodinného domu na dlouhodobé nepřerušované topení několik měsíců v roce nebo krbovou vložku na chalupu pro občasné zatopení několik víkendů v roce.

Pro krby do rodinných domů s předpokladem topení v krbu nepřerušovaně několik měsíců v roce je vhodné vybrat kvalitní nejlépe s lepší akumulační schopností a delší dobou sálaní tepla i po vyhasnutí ohně, což je možné ještě prodloužit akumulační obestavbou.

 

Naopak když je krb na chalupě, je důležité rychlé vytopení místnosti po příjezdu a o něco větší výkon krbu, proto je vhodná spíše krbová vložka ocelová, u které je rychlejší nástup tepla a roztopení oproti litinovým krbovým vložkám. Navíc pokud je na chalupě nizká teplota a větší vlhkost, dochází zde k vyššímu riziku koroze, což pro litinu není vhodné. 

Další podstatným faktorem při výběru krbové vložky je výkon, který by měl odpovídat tepelným ztrátám objektu. Čím méně izolovaný objekt s vyšším únikem tepla, tím je potřeba vyšší výkon krbové vložky (například chalupy a chaty). 

VÝKON

Asi nejdůležitějším kritériem při výběru krbové vložky je její výkon. Špatně zvolený výkon je nejčastější příčinou špinění skla a dehtování v komíně. Často se stává, že zákazník si "raději" koupí výkonnější krbovou vložku s tím, že pokud mu bude teplo, bude přikládat méně paliva. Právě takový provoz však krbovým vložkám nesvědčí a jako první se projeví na špinění skla a dehtování komínu. 

ÚČINNOST SPALOVÁNÍ

Tento údaj je prvním ukazatelem kvality krbové vložky. Jde o údaj, který nám oznamuje, jak je využito palivo, které do krbové vložky vkládáme. V současnosti mají nejkvalitnější krbové vložky účinnost spalování okolo 85%. Pojmy jako sekundární, či terciální spalování se nemusíte trápit. Rozhodující je celková účinnost krbové vložky.

Ta nejvíce ukáže, jak je spalování kvalitní a je jedno, jestli je to za podpory sekundárního spalování, nebo bez něj. Investice do kvalitní krbové vložky s vysokou účinností spalování se velmi rychle vrátí v úspoře paliva a ušetří do budoucna mnoho peněz. 

EXTERNÍ PŘÍVOD VZDUCHU (CPV)

Zejména, pokud vybíráte krbovou vložku do novostavby, či dokonce nízkoenergetického a pasivního domu, je možnost napojení na externí přívod vzduchu nutností.

V těchto případech totiž nastává jeden zásadní problém. Prostor je prostřednictvím oken a dveří natolik dobře utěsněn, že procesu hoření paliva se nedostává dostatečné množství vzduchu, které je pro spalování zapotřebí. Stav se může dále ještě výrazně zhoršit, pokud je v bytě instalováno odsávací zařízení, jako je kuchyňská digestoř, WC ventilátor apod.

Tato zařízení vytvářejí v prostoru domu pokles tlaku, čímž dochází k dalšímu velmi výraznému zhoršení tahových vlastností komína. Jednoduše řečeno, tah těchto zařízení snižuje přirozený tah komína, který má za úkol odvést vznikající spaliny pryč z krbové vložky.

Při pořízení krbové vložky do rodinného domu je také dnes již nutností napojení krbu na centrální externí přívod vzduchu z interiéru domu. Ne všechny krbové vložky (především starší modely) tuto funkčnost mají. Proto je nutné vybírat pouze mezi krbovými vložkami s touto možností.

 

JEDNODUCHÉ OVLÁDÁNÍ

Aby bylo ovládání krbové vložky co nejjednodušší, snaží se dnes výrobci veškerý přísun vzduchu ovládat pomocí jednoho ovládacího prvku. V minulosti bylo běžné (a je to tak i ještě u dnes nabízených krbových vložek), že se zvlášť ovládal přísun primárního vzduchu, zvlášt sekundárního vzduchu a k tomu bylo ještě třeba regulovat komínovou klapku. Takové ovládání je však velmi nepraktické.

Dnes je u moderních krbových vložek vedený veškerý vzduch pro hoření z jednoho místa a ovládá se jediným ovládacím prvkem. Pro ještě pohodlnější ovládání je možné krbovou vložku opatřit dálkovým ovládáním, či zcela automatickou regulaci přísunu vzduchu, která optimalizuje proces hoření a maximálně tak prodlužuje délku hoření, intervaly přikládání a celkově tak šetří palivo. 

 

KOMÍNOVÁ KLAPKA

Kdysi neodmyslitelná součást krbové vložky je dnes již u moderních vložek nahrazena soustavou deflektorů a kanálků, díky kterým je odvod spalin

natolik zpomalený, že jejich dodatečné škrcení pomocí klapky už nemá smysl. 

 

KRYCÍ RÁMEČEK

V dnešní době se po krbových vložkách kromě dobrých technických vlastností také vyžaduje, aby dobře vypadaly. Jedním z nejžádanějších prvků výbavy je tzv. krycí rámeček. Ten plní nejen designovou funkci, ale také zakrývá dilatační mezeru mezi krbovou vložkou a obestavbou.

Tuto mezeru je potřeba vytvořit, aby se obestavba vlivem rozpínání krbové vložky nezbortila. Tato mezera však na krbu působí rušivým dojmem a obestavba vypadá jako nedokončená. Výrobci tak přišli s nápadem, jak tuto mezeru pomocí krycího rámečku zakrýt.

Rámeček mezeru jednoduše z pohledové části zakryje a dilatace probíhá za ním. Krbová vložka tak díky rámečku na obestavbu plynule navazuje a působí čistým dojmem. 

 

Na závěř tedy apelujeme, abyste nevybrali krbovou vložku jen podle vzhledu a ceny, ale mysleli také na výše uvedená kritéria.