Jak správně vybrat krb?

Krby jsou v českých domácnostech stále častějším zdrojem nejen tepla, ale také útulné atmosféry. Jak ale vybrat ten správný a na co si dát při výběru pozor?

Co je tím nejdůležitějším při výběru krbu?

Na začátku byste si měli říci, zda-li chcete krb využívat jen příležitostně, například při posezení s rodinou nebo denně jako hlavní zdroj vytápění. Případně také, jestli má krb sloužit k vytápění pouze obývacího pokoje, kde bývá zpravidla instalován, nebo má vytopit celý dům. Na základě těchto informací a tepelných ztrát vašeho domu se stanoví nejen potřebný výkon, ale také typ krbu.

  • Krb: Tradiční způsob vytápění a symbol romantiky. Otevřené ohniště zabudované do zdi, které však kromě estetického efektu mnoho výhod nepřináší. Problém spočívá v minimálních možnostech regulace teploty a nízké účinnosti spalování. Ta se pohybuje mezi 12 až 20 %, zbytek vytvořeného tepla odejde komínem. Dále musíte počítat s riziky spojenými s otevřeným ohněm v místnosti.
  • Krbová vložka: Krbová vložka je rovněž zabudovaná do zdi, ale oproti krbu uzavřená. Ve variantě s výměníkem může posloužit jako zdroj tepla pro více místností. Účinnost krbové vložky je v závislosti na konkrétním řešení nejčastěji mezi 70 až 90 %.
  • Krbová kamna: Krbová kamna na rozdíl od prvních dvou druhů nejsou vestavěná do zdi. V místnosti stojí samostatně. Napojení na komín zajišťuje kouřovod. Účinnost spalování bývá podobná jako u krbových vložek. Ta nejlepší krbová kamna se chlubí účinností dokonce přes 90 %. Pomocí výměníku lze z krbových kamen vytvořit zdroj tepla pro celou domácnost.


Proč je výkon důležitý?

Výkon krbu, případně krbové vložky, je jedním ze základních parametrů. Pokud si zákazník vybere krbovou vložku s příliš nízkým výkonem, nebude tato krbová vložka, zvláště v chladných dnech, schopna požadovaný prostor vytopit. Ještě větší komplikace pak může přinést příliš silná vložka, která je schopna přetopit místnost ještě dříve, než se topeniště ohřeje na provozní teplotu. Častou reakcí je v tu chvíli uzavření přívodu vzduchu, což má za následek špatný průběh hoření, černání skla a v neposlední řadě také dehtování komínu. Pokud ale vyberete krbovou vložku s optimálním výkonem, můžete po jejím ohřátí bez obav uzavřít přívod vzduchu a několik hodin si užívat nejen příjemného tepla, ale také nerušeným pohledem do hořícího ohně.

 

Jaký typ krbu vybrat?

Výběr typu krbu přímo souvisí s tím, jak jej chceme využívat a dále s dispozičními možnostmi domu. Pokud má krb sloužit především k navození atmosféry a občasnému přitopení, vybíráme často z teplovzdušných krbů. Ty se skládají z krbové vložky a obestavby, do jejíž spodní části je nasáván vzduch od podlahy či z externího přívodu vzduchu, zde se ohřívá a následně vychází ven ventilačními mřížkami v horní části obestavby. Z hlediska designu se díky stavbě na míru nabízí nepřeberné množství variant od rustikálních, klasických, moderních i futuristických. Palivem teplovzdušných krbů může být kromě dřeva také plyn, jehož výhodou je především velmi komfortní používání. Postačí, když stisknete tlačítko dálkového ovladače a vychutnáte si krásu plamenů. 

Dalším typem jsou krby pro vytápění domu. I zde může posloužit teplovzdušný krb doplněný o rozvody do jednotlivých místností. Velké oblibě se těší také krby s teplovodním výměníkem, uvnitř kterých se ohřívá krom vzduchu i voda, která následně proudí do radiátorů v jednotlivých místnostech. Pokud je celá soustava správně dimenzovaná, nabídnou krby s výměníkem kromě jedinečného vzhledu také rovnoměrně rozložené teplo v celém domě. Je-li navíc do soustavy připojena akumulační nádrž na vodu, může pár hodin topení v krbu přinést teplo na den i dva.
Zajímavou volbou nejen do nízkoenergetických domů a novostaveb jsou těžká stavěná topidla. Typickým příkladem jsou kachlová kamna, případně akumulační krby. Základem těchto spotřebičů je buď kamnová, případně krbová vložka nebo stavěné topeniště. Na to navazuje tahový systém, uvnitř kterého proudí horké spaliny, předávají své teplo do obezdívky z materiálů s vysokou akumulační schopností a odsud je pak vyzařováno do prostoru tzv. sáláním. Vzniká tak sálavé teplo, které nevíří prach, nevysouší vzduch a jelikož má podobnou vlnovou délku jako sluneční paprsky, je lidskému tělu velmi příjemné. V závislosti na velikosti celé stavby může jediné zatopení poskytnout teplo až na 48 hodin. U novostaveb lze tento typ krbu doplnit o hypokaustní rozvody a vytápět tak sálavým teplem celý dům.

  • Teplovodní výměník: Na kamna s teplovodním výměníkem narazíte častěji. Tato zařízení ohřívají vodu, kterou čerpadlo rozvádí do topných těles. Výkon kamen s teplovodním výměníkem by měl být uveden ve dvou různých hodnotách. Teplo, které kamna předávají do místnosti, v níž se nachází, se označuje jako výkon „do vzduchu“. Výkon „do vody“ vyčísluje množství tepla předávaného vodě v cirkulačním systému.
  • Teplovzdušný výměník: Kamna s teplovzdušným výměníkem neohřívají vodu, ale vzduch. Ten se pak za pomoci vzduchotechniky vhání do ostatních místností. Výhodou kamen s teplovzdušným výměníkem je nižší cena. Alergika tímto systémem ale rozhodně nepotěšíte, protože dochází k víření prachu.

 

 Materiál krbu a krbové vložky

  • Keramické kachličky: Kachličky se řadí k dražším materiálům. Přesto jsou kachlová kamna velmi populární. Ceněna je vynikající akumulační schopnost – kachličky vydávají teplo ještě dlouhou dobu po dohoření paliva. Ani s údržbou vám tento materiál starosti nepřidělá. Kromě vyšší ceny ale počítejte i s delší dobou nahřátí.
  • Plech: Plech ztělesňuje z pohledu tepelných vlastností do značné míry opak kachliček. Materiál je levný, velice rychle se zahřeje, ale také vychladne. Proto se příliš nehodí u hlavního zdroje vytápění. Využití najdou plechová kamna spíše jako doplňkový zdroj tepla nebo v místech, kde topíte nárazově či nepravidelně. Podobných vlastností se dočkáte u ocelových kamen.
  • Litina: Litinová kamna spojují výhody předešlých materiálů. Snadno se zahřejí a teplo výborně akumulují. Navíc litina je odolný materiál s dlouhou životností. Cenově se kamna s litinovým tělem opět pohybují výše.
  • Kombinace materiálů: Vybraná krbová kamna využívají více uvedených materiálů. Příkladem mohou být třeba plechová kamna s keramickým obložením.

 

Palivo

Základem je topit suchým dřevem. Pokud máme kvalitní, tvrdé a suché dřevo, kvalitní krbové vložky dokáží hořet na jedno naložení dřeva v průměru 4 - 12 hodin. U krbů s výměníkem je doba hoření o něco kratší. 

Dejte si pozor na spalování vlhkého dřeva – nejenže má nižší výhřevnost, ale také snižuje účinnost a životnost kamen. K topení se doporučuje zejména tvrdé dřevo, které zanechává mnoho rozžhavených uhlíků. K ideálním dřevinám patří například buk, dub, jasan nebo dřeva z ovocných stromů. Smrk, borovice, lípa či bříza se řadí k těm méně vhodným, protože hoří příliš rychle.

Alternativou dřeva jsou dřevěné brikety. U nich si vždy přečtěte přesné složení a vyhýbejte se výrobkům, které obsahují lepidla a jiné pojící materiály. Klasikou je uhlí oblíbené hlavně pro svoji pořizovací cenu. Nicméně v posledních letech se od něj kvůli znečištěnému životnímu prostředí ustupuje. Na popularitě nabírá topení peletami, tedy slisovanými dřevěnými pilinami. Spalují je speciální peletová kamna s charakteristickým zásobníkem.


Čím se řídít především při výběru 

Kvalitní vložka nabídne čisté sklo, vysokou účinnost spalování a dále dlouhou životnost. Krb (kvalitní) si narozdíl od kamen často pořizujeme na celý život, jelikož krbová vložka nepraskne nebo nepřestane optimálně fungovat.
Při výběru vložky je dobré hledět na osobní zkušenosti kamnáře a prodejce, který bude krb či kamna stavět. Zárukou je také pořízení krbové vložky od některého z renomovaných výrobců. 

V rámci umístění neřešíte pouze napojení na komín, ale také okolí kamen. Dvířka krbových kamen by měla být vzdálena nejméně 80 cm od hořlavých materiálů. Rizikové jsou hlavně záclony a dřevěný nábytek. V ostatních směrech stačí zhruba poloviční vzdálenost. Nehořlavá musí být i samotná podlaha. Tento deficit se dá dohnat podložkou. Neopomíjejte ani nosnost podlahy a celkovou statiku, krbová kamna mohou vážit přes 250 kg.

 

Na co nezapomenout

  • Nezapomeňte si nastudovat, jak často musíte nechat zkontrolovat komín a spalinové cesty – interval se liší v závislosti na výkonu kamen a na tom, zda topíte sezónně, nebo celoročně. Pokud nedodržíte zákonem stanovené lhůty, hrozí vám pokuta a neuhrazení plnění ze strany pojišťovny v případě, že dojde k pojistné události.
  • Používejte kvalitní palivo. Jinak riskujete nesprávné fungování krbových kamen včetně rychlého zanášení, nedostatečného odvodu spalin nebo dokonce poškození topného zařízení.
  • Krbová kamna pravidelně čistěte, vybírání popela nestačí. Zabraňte znečištění dvířek a skla – právě tudy proudí nejvíce tepla. V dobré kondici by měl být i vnější plášť, přes který se teplo šíří do prostoru. Popel a saze odstraňujte také z výměníku. Po skončení topné sezóny kompletně vyčistěte vnitřek kamen, rozhodně v nich nenechávejte popel. Mohl by nasát vlhkost a způsobit korozi.
  • Montáž kamen a spalinových cest svěřte raději odborníkům. Budete mít jistotu, že kamna topí správně a bezpečně. Při výběru řemeslníků zohledněte doporučení a zkušenosti dalších zákazníků.