Kotlíková dotace a Nová zelená úsporám

Kotlíková dotace je dotační program Ministerstva životního prostředí. Díky penězům z evropských fondů se peníze dostávají přímo k občanům. Příspěvek na výměnu zastaralého kotle mohou v krajských výzvách získat nízkopříjmové domácnosti, kterým pokryje až 95 % nákladů.

Na dotace na zastaralé kotle i topidla dosáhnou i ostatní domácnosti, a to z programu Nová zelená úsporám, zde bude možné podávat žádosti od října letošního roku. Dotaci v maximální výši 130 000Kč (až 95 % ze způsobilých výdajů) můžete získat i vy. Vyměňte svůj starý, ekologicky závadný kotel na pevná paliva s ručním přikládáním za tepelné čerpadlo nebo za kotel na biomasu. 

Kotlíková dotace se vztahuje na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, který nesplňuje požadavky 3., 4. nebo 5. třídy dle ČSN EN 303-5. Nový a ekologický zdroj tepla je s dotací konečně na dosah.

Cílem programu je do roku 2027 snížit emise znečišťujících látek do ovzduší z lokálních topenišť výměnou minimálně 85 tisíc starých kotlů.

Základní informace

Od 1. září 2024 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Provoz zastaralých kotlů bude brzy zakázán a bude nutné je vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění.

Vlastníci nemovitostí mohou na jejich pořízení využít dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pro ty, kteří nebudou mít na výměnu dostatek financí z důvodu nižších příjmů, Ministerstvo životního prostředí připravilo štědrou podporu z EU fondů prostřednictvím kotlíkových dotací. Nárok na podporu se týká výměny kotlů, které byly provedeny od 1. ledna 2021.

Půjde tak o poslední šanci veřejnosti získat prostředky na nový ekologický zdroj tepla před budoucím zákazem provozu starých kotlů.

Přínosy kotlíkových dotací

Kotlíkové dotace poprvé odstartovaly v roce 2015 a patří mezi nejúspěšnější dotační programy. Během tří výzev s celkovou finanční alokací ve výši 11,8 mld. Kč bylo přijato 120 000 žádostí, dosud bylo vyměněno bezmála 100 000 kotlů a vyplaceno přes 11 mld. Kč.

Dotace pro domácnosti s nižšími příjmy

Pro domácnosti s nižším příjmem, jako jsou třeba samoživitelé nebo senioři, je vyhrazena částka 5 mld. Kč, což představuje přibližně 50 000 vyměněných kotlů. Dotace bude v tomto případě 95 % způsobilých výdajů. Příjem žádostí se spustí přes krajské úřady na konci jara 2022.

Kritériem pro určení, kdo může využít dotaci pro domácnosti s nižším příjmem, je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč čistého příjmu na osobu měsíčně.

Dotace pro ostatní domácnosti

Nová zelená úsporám rozdělí 8,5 mld. Kč na výměnu zhruba 100 000 kotlů. Žádosti je možné zasílat elektronicky přes www.novazelenausporam.cz a dotace činí až 50 % způsobilých výdajů.

Za způsobilé jsou považovány výměny kotlů realizované od 1. ledna 2021.

Kdo může o dotaci žádat a jak spočítat příjem

  • vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti (rodinného nebo bytového domu, bytové jednotky nebo trvale obývaného rekreačního objektu, který musí být obýván alespoň 24 měsíců před podáním žádosti)
  • průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč na osobu a měsíc. Příjmy členů domácnosti – osob bydlících společně se žadatelem – jsou průměrovány
  • sledovány budou jen běžné příjmy za rok 2020 – zdanitelné příjmy, důchody a vybrané typy dávek
  • domácnosti složené výhradně z důchodců pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebudou muset příjmy dokládat a jsou pro dotaci automaticky způsobilé; automatický nárok mají i domácnosti čerpající příspěvky či doplatek na bydlení
  • u nezletilých dětí a studentů do 26 let se uvažují příjmy ve výši 0 Kč 

Na co lze dotaci čerpat

  • na výměnu kotle na pevná paliva nesplňujícího 3., 4. a 5. emisní třídu za nový ekologický zdroj

Typy podporovaných zdrojů tepla:

  • kotel na biomasu (min. energetická třída A+ a parametry podle nařízení komise č. 2015/1189)
  • elektrická a plynová tepelná čerpadla (min. energetická třída A+ a parametry podle nařízení Komise (EU) č. 813/2013)
  • plynový kondenzační kotel (min. energetická třída A a parametry podle nařízení Komise (EU) č. 813/2013)

V případě plynových kondenzačních kotlů je úhrada způsobilých výdajů garantována pouze v případě, že již byla jejich výměna realizována, příp. byla na jejich pořízení vystavena závazná objednávka v termínu od 1. 1. 2021 do 30. 4. 2022.

Žadatelé mají k dispozici seznam výrobků a technologií, ze kterého mohou vybírat nový zdroj tepla na vytápění.

Jak podat žádost a jakou výši dotace lze získat

Žádosti bude možné podávat na krajském úřadě, kde lze využít odborné poradenství. Podpora bude poskytována na instalace realizované od 1. 1. 2021 ve výši 95 % ze způsobilých výdajů s následujícími limity:

Typ zdroje tepla Limit (Kč)
Tepelné čerpadlo 180 000
Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, vč. akumulační nádrže/se samočinnou dodávkou paliva 130 000
Plynový kondenzační kotel 100 000

 

Nyní nepotřebujete mít na kontě desítky tisíc, stát vám je dá předem. Kraje mají povinnost umožnit žadatelům poskytnutí zálohy ve výši minimálně 60 % z dotace. Záloha bude žadateli uvolněna na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem; po dokončení a doložení realizace výměny kotle bude zbylá částka uvolněna na základě doložení všech potřebných dokladů.

Způsobilé jsou výdaje na: stavební práce, dodávky a služby související s realizací, včetně úpravy spalinové cesty, rekonstrukce otopné soustavy, na akumulační nádoby/kombinovaný bojler, zkoušky nebo testy na uvedení zdroje k užívání a projektová dokumentace.

Příjem žádostí

  • konec jara 2022

Jaké doklady jsou třeba k podání žádosti

  • formulář žádosti o podporu
  • doklad o kontrole technického stavu a provozu stávajícího spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva – žadatel prokáže, že původní zdroj splňuje (splňoval) třídu kotle vhodnou k výměně
  • fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso
  • doklady prokazující přijatelnost fyzické osoby k podpoře z pohledu výše příjmů (např. daňové přiznání, potvrzení o příjmech, potvrzení o důchodu, potvrzení o dávkách a příspěvcích poskytovaných ČSSZ nebo Úřady práce ČR)
  • doklady prokazující, že žadatel ve stavbě pro rodinnou rekreaci trvale bydlí
  • písemný souhlas spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření v rodinném domě/trvale obývané stavbě pro rodinnou rekreaci/bytové jednotce bytového domu, a to v případě více spoluvlastníků rodinného domu/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotky bytového domu
  • písemný souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotky bytového domu nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu na předmětné nemovitosti k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření
  • další přílohy definované příslušným krajem

Po provedení výměny je potřeba předložit

  • fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla
  • kopie dokladu o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu
  • kopie protokolu o revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj)
  • kopie zprávy o montáži
  • potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle
  • kopie faktur/daňových dokladů
  • případně další doklad, který stanoví příslušný kraj

Kam se obrátit pro více informací

Dotace budou poskytovat krajské úřady. Kontaktujte svůj krajský úřad.

 Kontakty na kraje

Ostatní domácnosti  

Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít kotlíkovou dotaci z Nové zelené úsporám. Výhodou je, že v rámci jedné žádosti mohou požádat i o další podporu jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus.

Kdo může o dotaci žádat

  • vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti (rodinného domu, bytové jednotky nebo trvale obývaného rekreačního objektu)

Na co lze dotaci čerpat

  • na výměnu kotle na pevná paliva nesplňujícího 3., 4. a 5. emisní třídu za nový ekologický zdroj
  • na výměnu lokálních topidel sloužících jako hlavní zdroj tepla pro vytápění
  • na výměnu elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem s elektrickým pohonem
  • výměnu plynového vytápění za plynové tepelné čerpadlo nebo jednotku kombinované výroby elektřiny a tepla využívající jako palivo zemní plyn (pouze u žádostí podaných do 30. dubna 2022, a to za předpokladu, že opatření bylo zrealizováno nebo uhrazeno alespoň částečně formou záloh v termínu od 1. 1. 2021 do 30. 4. 2022)

Podporované typy zdrojů:

  • kotle na biomasu vč. akumulační nádrže / se samočinnou dodávkou paliva (min. energetická třída A+, pro kotle s ruční dodávkou paliva povinná instalace akumulační nádrže)
  • lokální zdroje na biomasu (sálavé a teplovzdušné: třída A+, s teplovodním výměníkem: třída A++)
  • tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění (min. energetická třída A++)
  • tepelná čerpadla vzduch-vzduch (min. energetická třída v režimu vytápění A++)
  • tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému
  • plynové kondenzační kotle (min. energetická třída A) – pouze pro žádosti podané a zrealizované či uhrazené do 30. 4. 2022
  • napojení na soustavu zásobování teplem
  • kombinovaná výroba elektřiny a tepla – pouze pro bytové domy

Žadatelé mají k dispozici seznam výrobků a technologií, ze kterého mohou vybírat nový zdroj tepla na vytápění. Seznam není povinný, ale pokud žadatel zvolí jiný zdroj, musí k žádosti předložit dokumenty, např. certifikát nebo technický list, o stanovených parametrech, které prokáží, že splňuje parametry programu.

Změny v podpoře plynových zařízení od 1. dubna 2022

Instalace nového plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla s plynovým pohonem (u bytových domů navíc kombinovaná výroba elektřiny a tepla využívající jako palivo zemní plyn a hybridní tepelné čerpadlo) bude podpořena pouze u žádostí podaných do 30. dubna 2022, a to za předpokladu, že opatření bylo zrealizováno nebo uhrazeno alespoň částečně formou záloh v termínu od 1. 1. 2021 do 30. 4. 2022.

U bytových domů skončí 30. dubna 2022 podpora výměn stávajících plynových zařízení.

V oblasti výstavby nových nízkoenergetických budov budou od 1. července 2022 vyjmuty z podpory novostavby využívající pro vytápění nebo ohřev vody zdroj určený ke spalování fosilních paliv, včetně zemního plynu, LPG, olejů, uhlí, uhelných briket, koksu apod. Omezení se ale nevztahuje na připojení ke stávajícím soustavám zásobování teplem, která vyžívají uvedená paliva.

Změny se netýkají žádostí podaných do 31. března 2022, pro něž platí dosavadní podmínky platné do tohoto data.

Jak podat žádost a jakou výši dotace lze získat

Žádosti podává žadatel nebo jím zmocněná osoba před, v průběhu nebo po realizaci opatření elektronicky na www.novazelenausporam.cz. Pro konzultace lze využít krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR, popř. bezplatnou infolinku 800 260 500.

Podpora bude poskytována formou dotace na instalace realizované od 1. 1. 2021 ve výši až 50 % ze způsobilých výdajů s následujícími limity:

Typ zdroje tepla

Rodinný dům (Kč)

 Bytový dům (Kč / b.j.)

Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva 80 000 25 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet 100 000
Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění a přípravou teplé vody 100 000
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody 80 000 30 000
Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému 140 000
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch 60 000 18 000
Plynový kondenzační kotel
(pouze u žádostí podaných a zrealizovaných či uhrazených do 30. 4. 2022)
35 000 12 000
Napojení na soustavu zásobování teplem 40 000 10 000
Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou tepla a teplovodním výměníkem 45 000 35 000
Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou tepla 30 000
Kombinovaná výroba elektřiny a tepla 30 000

 

Způsobilé jsou výdaje na: nákup a instalace nového zdroje a souvisejících prvků, úpravy spalinové cesty, měření a regulace, napojení a úpravy otopné soustavy a akumulační nádrže a ohřívače na teplou vodu. Za kombinaci s jinými opatřeními v rámci Nové zelené úsporám žadatel získá bonus.

Příjem žádostí

  • příjem žádostí běží od října 2021

Jaké doklady jsou třeba k podání žádosti

  • doklad o kontrole technického stavu a provozu původního zdroje tepla – žadatel prokáže, že původní zdroj splňuje (splňoval) třídu kotle vhodnou k výměně
  • fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso

Po provedení výměny je potřeba předložit

  • účetní doklady (faktury a bankovní výpisy)
  • fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla
  • doklad o instalaci a uvedení zdroje do provozu, v případě obnovitelných zdrojů energie vystavený oprávněnou osobou
  • protokol o revizi spalinové cesty podle Vyhlášky č. 34/2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj)
  • zprávu o montáži zpracovanou oprávněnou osobou, popř. výrobcem proškolenou osobou pro instalace plynových kotlů
  • potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle

Kam dál

Pro více informací navštivte oficiální web programu Nová zelená úsporám